Artikels

Corina Ligthart (51) – Twintig jaar mantelzorger voor zoon en dochter

Corina Ligthart is 51 jaar en heeft meer dan twintig jaar zorg verleend aan haar zoon en dochter. Haar zoon van 22 heeft een zware vorm van autisme en is verslavingsgevoelig, haar dochter van twintig is meervoudig gehandicapt. De zorg van Ligthart ging dag en nacht door. Met haar dochter moest ze in de beginjaren vaak naar het ziekenhuis en hadden ze veel te maken met fysiotherapie, logopedie en ergotherapie. De zorg voor haar zoon bestond voornamelijk uit aansturen en het aanbrengen van dagstructuur. 

“Mijn zoon is heel obsessief, dwangmatig en verslavingsgevoelig en heeft drie keer een psychose gehad. Vanwege zijn vele angsten konden de nachten erg onrustig zijn. Veel aandacht ging naar hem toe, wat allemaal ten koste ging van zijn zusje. Zij sneeuwde gewoon helemaal onder.”

Ligthart heeft altijd oppas moeten regelen wanneer ze even weg moest, omdat  haar kinderen niet alleen konden zijn. Nu wonen haar kinderen niet meer thuis. Toch is het volgens Ligthart wel heel anders loslaten dan wanneer je kinderen gewoon op kamers gaan. “We hebben nu nog steeds heel veel contact en overleggen veel. Wanneer ik mijn zoon zie, dan moet ik hem toch nog wel aansturen,” zegt Ligthart. 

 
Corina Ligthart met haar zoon en haar dochter
Corina Ligthart met haar zoon en haar dochter

23 jaar niet op vakantie

Tijdens de periode dat Ligthart mantelzorg verleende heeft ze momenten gekend dat ze er helemaal doorheen zat. “Ik heb periodes gehad waarbij ik, nadat de kinderen naar scholen waren, weer mijn bed in dook en er ’s middags om drie uur pas weer uit kwam. Ik zat daarna weer vol energie, maar in de tussentijd was ik echt even helemaal uitgeschakeld.” 

Toch heeft deze periode haar ook veel mooie dingen gebracht. Zo kwam er altijd wel iemand op haar pad die de juiste wegen wist te vinden en kreeg ze hulp uit onverwachte hoeken. Lighthart wil met haar ervaringen als mantelzorger graag anderen helpen. Als ervaringsdeskundige start zij in april met interactieve workshops voor mantelzorgers. “De hoofdlijn van de cursus ligt bij het stellen van grenzen. Mijn nicht is psychologe, dus ik ga dit samen met haar doen. Zij is natuurlijk helemaal bekend met vragen als: waar ligt je grens en hoe voel je die aan?”

Op de vraag of Ligthart zich nog steeds mantelzorger voelt, antwoordt ze het volgende: “Sinds ze de deur uit zijn, voel ik mij eindelijk moeder. Ik mag zorgen, ik moet niet meer. Ik ben bijna 23 jaar niet op vakantie geweest en heb van het minimum geleefd, maar als ik nu kijk naar hoe ze op hun plek zitten dan is het het allemaal dubbel en dwars waard geweest.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *